tisdag 23 december 2008

Julen är...

Faktiskt helt underbar...

Men håll med om att den är konstig också... Ja men va fan är det som triggar igång alla måsten/tjafs och bråk?

Egentligen har man en hel dag, som kan disponeras precis som man vill. Jag menar, man är ju ändå vuxen. Man borde ha rättigheten att själv styra upp vad som passar en och ens familj. Å med familj menar jag barnen, ens egna..

Fine.. Då är det väl bra då.. Julefrid, risgrynsgröt på morgonen.. Promenad, sova middag en stund, en unge på vardera armen, bada skumbad och klä in hela hakan med skummskägg och göra parodier på tomten.. Klä sig fin/mysigt.. Glögg framför Kalle Anka... Å så godaste goda på julbordet. Ingen måste äta det de inte gillar... Ungar som är förväntansfulla, en julnubbe.. Osv, osv.. Allt är så härligt så "hela bilden" är luddig i kanten.. Så vill jag ha det. Så brukar jag ha det...

Så blir det inte riktigt i år. Men det blir bra ändå... Jag firar med HA/HF och deras närmaste... ST/LT är med sin pappa och hans nya familj. Jag kommer att sakna dem! Så klart... Men det är väl ingen katastrof heller!? Pappas tur helt enkelt! Finfina julklappar tillföräras dem alla! ;-)

Detta år är det som sagt lite annorlunda..Dock lika mysigt.. Men jularna innan var precis så där mysiga som jag vill ha det.. MEN!!!! Jävla men finns ju alltid...

Jag bestämde mig 1992.. Efter år av julfirande med diverse suspekta släktingar, intriger bråk och en och annan som "titta för djupt i glaset"... Att näe... Va fan är det för tradition? Att ha en dag om året när man bara ballar ur inför varandra?! Och ungarna... Alla om och men och måsten innan den "fantstiska" dagen D... Gjorde ju dagen till ett krav som iaf höll på kväva mig. Så jag sa stopp!!! Vi kommer fira jul hemma hos oss. Alla är välkomna... Men inget tjafs/bråk/snapsriot...

Å fy satan vad familjen blev förbannade... Första julen vägrade den äldre generationen att öht fira jul!!!! Å allt var mitt fel!!! Alla grät, alla var förbannade och det var värsta maffiosofasonerna i min "italianofamilj".. Jag fick inte en julklapp av min ursprungsfamilj!!! Stackars mig! ;-)

Julen därpå vägra de att öht diskutera julen med mig.. Jag höll god min. Köpte julklappar och skicka med kurir...

Jularna därpå var allting glömt.. Det blev en vana att ha lilljulaftnar.. Hemma hos oss. Ingen tyckte längre det var något konstigt eller fel. Alla var glada och nöjda.. Iaf hemma hos oss. Hur det var hos de andra fick jag bara höra omvägar.. Alltid var det någon som ballade ur.. En julafton när jag ringde och sa GOD JUL... Grät den ena för snapsvisorna var så "råa".. Den andra gapskrattade åt samma snappsvisor.. Och den trejde tröstade.. God jul, sa jag och la på luren.. Helt i den förvissningen om att 2 års "karantän".. För att få mina egna jular var ett billigt pris att betala!

Så alla ni där ute.. Traditioner är till för att brytas... Iaf de dåliga! Spara/ta tíllvara det som är bra.. Skit i resten!

En riktigt God jul till er alla!

Jag har väl inte glömt att säga hur mycket jag tycker om er.. Att ni är värdefulla?

Pok

Mallavågavägraskittraditionerbralla


BloggRegistret.se
^

12 kommentarer:

Anonym sa...

Du är så klok och stark kära Malla!

Sedan mina barn föddes har det alltid firas julafton hemma med barnen utan massa släktingar och flängande hit och dit. För barnens skull. Och för att få julefrid. Barnens pappa var uppväxt med hemska jular, så vi skapade egna harmoniska jular utan sprit och bråk.
Sen kan man umgås hur mycket som helst andra dagar under julen.
Vi har alltid kalas för dottern som är född 28 december, så de får träffa sina släktingar!

Ha en underbar jul Malla!

julekramar i massor
Inna

Anonym sa...

Du gjorde som jag skulle ha gjort min vän. Julen ska vara julefrid och myspys inte alkoholstint och grinigt! Nej sånt betackar jag mig för.. Jag önskar dig en fantastiskt fin jul trots saknad av småtroll.. kram i massor min vän!

Mummel sa...

Jomen...

Jag firade alltid precis som jag ville under den tid (dryga tio år) jag bodde "borta".

De senaste åren har jag försökt ta hänsyn till De Åldriga Föräldrarna - men nu var det slut med det...

Pepparkaksbak. Det vi gillar att äta. Massor av läskigt godis (marsipaaaaan!!!! Nougaaaaat!!!) och Kalle. Klappar till den lille, annars symboliska.

Egentligen är det helt ok. Jag ska bara sluta ta hänsyn till andra...

Herr o fru Lundin sa...

Tack darlingö,precis vad jag behövde höra...

Vi bryter traditionen i år att inte välkomna en nära släkting till mej som är helt jävla stupid mot mina barn. Nu e re bra - 2 år har hon fått att ändra sina kommentarer och hennes behov att styra o ställa hemma hos mej - BASTA!

Vi mullar istället runt här hemma och gör va vi vill.

PoK och God Jul raringar!!!

Anonym sa...

Du skriver så mycket kloka saker här! Jul vill man fira med människor man gillar och känner sig bekväm med men det är väldigt sällan det blir så!

Inte för att jag ogillar någon vi firar jul med men de senaste jularna så blir det alltid struligt om t ex vart morsan ska fira och lite annat......

Det enda tradition jag vill ha är att man försöker ha en avslappnad jul där man har trevligt och inte har några måsten! Avskyr julstressen som många skapar!

Hade inte min mor levt ensam och om vi hade vågat råna en bank så hade jag gärna firat jul utomlands med bara tina och max faktiskt men det får bli något annat år :)

Hoppas julen blir bra för dig Malla!! /mattias

Maria sa...

Åh malla min malla.. jag bara älskar julen just för att jag har mina traditioner.. Jag sätter upp granen strax efter lucia, jag har mitt alldeles egna underbara julbord, ja bygger upp mina barns förväntningar på julkappar och tomte, jag hyr en alldeles egen tomte köper det mina barn vill ha.. min jul är helt underbar! Men så är det min jul. Jag accepterar hur alla andra firar sin jul men alla accepterar inte satt jag gör MITT.. vet du.. det skiter jag i.. Du Malla är såååå välkommen hit om du vill till mig och min familj och nägra till som annars suttit själva på jul och jag är så stolt att dom valt att fira sin jul hos mig! tänk va härligt att dom väljer att vara hos mig.. så stolt är jag. det är bla kompisar.. känner du att det är tokigt eller trist där du är så kom till mig!
Fira din jul precis som du vill.. det känns tokigt jag vet men du gör helt rätt.. alla människor har rätt till sina känslor och till sin möjlighet att välja vad dom vill göra och när!

Massor av kramar till dig ifrån mig!

Maria sa...

Majsan majsanmajsanmajsanmajsanmajsan.. självklart är du precis lika välkommen på jul och alla andra dagar också förstås till mig.. hur långt bort är nacka egentligen???

Anonym sa...

Jag håller med helt och hållet. Min jular har alltid sett ut på samma sätt men nästa år blir det nya tider och jag ser fram emot att få skapa en egen jultradition. Önskar dig en riktigt god jul och tackar för alla dina goa ord. Kram

MonasUniversum sa...

Och gladast av alla är nog jag, för är det inte helt fantastiskt vad mycket detta bloggandet ger?!

Jag är så otroligt tacksam och glad över alla nya kompisar man möter, och du är en av dem. Ha en riktigt, jävla skitbra jul Mallan. Nästa år blir ett kanonår.

Kram på´re!

Majsanochmalla sa...

Gullisar är ni allihopa, jag gör som Malla....Läger mig på soffan och jäser för barnen är hos sin pappa...å d ska bli så skönt!!!

Suzie sa...

Majsan och Malla!
Jag önskar er en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!!

Är för trött för att skriva mer just nu... men jag har tänkt massor på jultraditioner när jag gått här och stökat och fixat.
Jobbade extra på kvinnojour förra veckan så det blir tänkvärda kontraster. Att det finns massa människor runt om oss som inte kan fira jul som de vill eller med vilka de vill...
Jag tänker på dem i morgon.

Kram Suzie

ullrika sa...

håller inte riktigt med om att traditioner är till för att brytas, anser snarare att traditioner är till för att hållas..! men jag förstår hur du menar ändå. och på det viset håller jag med :) bara annorlunda formulerat - som du vet!

pussåmassa mellandagskrams!!