söndag 5 oktober 2008

Lite mer jag har på hjärtat..

Läste i Frippos blogg om barnkalas...

Jag har fan i mig lite agg mot barnkalas... Jag kanske vet, vad det beror på (ung, fattig, studerande mamma boende på Östermalm i Sthlm på 70-80- talet).. Det kan vara det... Men det kan också vara det faktumet att jag tycker allt är så upphåsat...

Jag är inte emot lugna sansade tårtkalas, där närmaste vännerna och släkten är inbjudna ( bara här får mina ungar mellan 30 och 50 presenter)... Bara det är helt sjukt mycket! För mycket, om ni frågar mig..

Tro mig.. Jag försöker verkligen begränsa paketinköpen från både släkt och vänner (tex släkten är hårt åthutade att bara sätta in pengar på barnens sparkonton/bostadskonton).. Måste de nödvändigtvis köpa något ska det vara nyttosaker... Skittrist säger säkert många av er nu...

Mmmm... Men när HA var liten, hade jag samma åsikt.. Å det var inte med allt legoskit han köpte sin första bostadsrätt i Sthlms innerstad för... Tro mig.. Det var sparpengar som jag/släkt och vänner valt att spara istf att köpa grejjer för... Eller ha yberstora svindyra kalas för..

Å så själva kalasen då? Ja men va fan... Bassängkalas, skrev Frippo om... Det går ju fetbort... Vem skulle ha koll på mina LT, tex... Å på ett så´nt ställe där händer bara en olycka en gång.. Vad är det för puckon till föräldrar som ens hittar på en så´n grej? Har de tänkt tanken "om något skulle hända"? Usch... Hur skulle man kunna leva med det!!??

Å håller folk på så där med kalas... Då får jag alltid en misstanke om att de inte vill ha ungarna hemma... Inte vill att de ska rejsa runt i hemmet och stöka till.. Jobbigt typ!? Visst... Skitjobbigt! Men det roliga överväger. Och ungarna då? Födelsedagsbarnen... Jodå... Jag har då aldrig märkt att de inte gillar det man som förälder erbjuder vid hemmakalas...

Så svenska jag är, använder jag sällan "lagom är bäst"... Men i detta fall gör jag faktiskt det! Å det gäller även presentinköp... När mina barn är på kalas... Räkna ihop alla pengar som är i omlopp vid kalas... Sjukt mycket... på en liten skrutt som oftast inte ens bett om hysterin..

Så tycker jag! Hahha... Ge mig vad jag tål nu i motsägelser! ;-)

Pok

Mallaaslackpåupphåsandeföräldrarbralla
BloggRegistret.se
^

9 kommentarer:

Monica sa...

*håller med* hur mycket greier slänger man inte bara efter ett tag då sakerna är ute eller redan sönder

Anonym sa...

Ja barn kalas....

I min del av storstockholm när mina barn var små sent 80-tal så var det mkt sansade kalas det var saft ( obs ej läsk) det var bulla och tårta / glass och sedan en godispåse med hem...kanske korv eller hamburgare när de var lite äldre
inga teman inga överdådiga presenter från kompisar..och från släkt m m kunde det vara "beställda" nyttosaker.....

Därför blev jag så olycklig när jag häromveckan hörde om 3-åringen som hade ett tema kalas ordnat av moster festarrangör.....Barnen vill träffas leka busa .....och vad skall det sluta för nu treåriga tjejen med sitt tema kalas....

Anonym sa...

Jag håller med dig i mångt och mycket om det där med kalas.
Den enda extravagansen jag har när jag roddar kalas åt Mini är att jag hyr föreningens festlokal och arrangerar det där, för att ungarna ska få ha lite större utrymme att leka och vara på. Annars så är det saft, bullar, småkakor och glass som gäller OCH godispåse. Okej, jag är slutkörd efter kalaset men det är det värt.
Jag tycker dom arrangerade kalasen på speciella kalasställen blir så opersonliga och ger inget utrymme för fri lek, för att inte tala om vad det kostar!!! 150:- per barn och minst 10 st har jag sett är nån genomsnittssiffra.
När det gäller presenter så försöker jag få gästerna att ge upplevelser - typ biobesök, museeum med tillhörande lunch. Visst det kanske kostar lite mer än en köpt leksak, men är attans så roligare att göra och något som minns lite längre och försöker få Mini att ge liknande presenter tillbaka när hon är bjuden på kalas.
När det gäller presenter från släkten så brukar jag be dom köpa lite större ordentligare saker som jag kanske inte har råd med, cykel, sparkcykel, mp3spelare osv.
Men nu när jag hör om peningarna som gått in på ditt barns konton så ska jag nog börja med det med eller i vart fall be dom sätta in halva summan som dom hade tänkt spendera på present.

Maria sa...

Hehe åh tack gärna, jag gehöver en familj *sträcker på mig mycket och hoppas ingen ser att senaste bilden var plockad från google* Hehe.

Majsanochmalla sa...

Hahha... Maria det gör ingenting... Jag har redan sett vad du serverar barnen på dagis... Om inte adoption är aktuellt ... Så kan vår familj börja i en barngrupp hos er! ;-)

Pok

Mallafickäckligtonfisktillfrukostlunchochmiddagbralla

Anonym sa...

Själv avskyr jag kalas och lejde med glädje bort allt till Mac donalds, badet, slottet, boelinghallen och gud vet allt. Exet fick organisera och jag satt hemma och drack vin och rökte;-) När de fyllde 10 var sista kalaset gjort, punctum finale! Numer är det släkt, god mat och vin samt tårta.. POK

Majsanochmalla sa...

*asg*... Jag bar älskar dig Pangisen.... Det där är min melodi...

Vi har hemmakalas med mat/vin/tårta och spel numer!

Pok

Mallagillardetstoraidetlillabralla

ullrika sa...

jag håller inte med. jag har inget emot kalas. hos andra. :D

när jag blev gravid var bland det första jag tänkte "jaha, ett höstbarn.. då måste födelsedagskalasen hållas inomhus...".

annars har jag alltså inget emot kalas. nu när Maali fyller ett om en månad ska vi bjuda hem dom andra ettåringarna. inga större syskon. och om nån vill köpa present har jag föreslagit dom att tänka om och skänka pengarna till t ex rädda barn, nån gränslös läkare eller stackars ensam tiger eller nåt.

Majsanochmalla sa...

Åhhnää... Ullisen.. Till Mali ska det skänkas.. Klokungen måste ha ett eget bo.. För att kunna förändra världen! Tro mig! dessa vackra "gamla ögon"vet mer än vi! Trust! Basta!..

Pok

Mallatrorpågamelögonbralla